Valkommen_Annons_Utstallning_201905.jpg

Staffan Sandler partners:

Phosworks Digital Ideaswww.phosworks.com

Galleri: Agardh & Tornvall, StockholmMollbrinks, Uppsala

Staffan Sandler och det fjärde livet

Staffan Sandler menade aldrig på allvar att börja måla och bli konstnär. Nyårshelgen 2001 fick han ett infall och prövade på lite på skoj. Med oljefärger, nyckfullt inköpta på Clas Ohlson och totalt utan kunskap om hur man gör. Sedan fortsatte han i rasande fart. Ingen konstnärlig utbildning, men med massor av intryck och känslor i botten, från alla åren på det egna företaget – Sandler Mergel Design – där kreativiteten och det grafiska skapandet under så många år frodats, bland skickliga medarbetare, kunder och leverantörer. Olika saker ägnade man sig åt på den byrån, men mest känt är alla konstböcker, utställningar, events runt konstinstitutioner, konstnärer och bokförlag. I den smältdegeln av skaparkraft, infall och kunskap är det inte underligt att han tog intryck och lärde sig av alla skickliga människor, som i åratal strömmade genom Sandler Mergel Designs ateljé på Rådmansgatan vid Spökparken mitt i Stockholm.

Från första utställningen på Svartlöga år 2002 har han målat vidare. Med färgstark palett och blick för ljuset, klipporna, vattnen och skyarna långt ut i ytterskärgården. Svartlöga, ön där han bor största delen av året, är hans värld. Det är därifrån han främst skildrar. Han har blivit en skärgårdskonstnär, med ett eget uttryck. Kanske är han där ute för det påminner honom om de tidiga uppväxtåren i Jämtland, med de vida och glesa vyerna, de spännande fjälltrakterna och en alldeles speciell jämtländsk 1950-talslandsbygd. Så lika förhållanden på den avlägsna skärgårdsön. Han lämnade Jämtland samtidigt som skärkarlarna gjorde samma sak och flyttade in till fastlandet från Svartlöga. 1960-talet – de stora förändringarnas decennium.

”Albanus”, hemmanet på Svartlögas södra sida, mitt i byhamnen, stod tomt och 1989 köpte han det och startade bygget av ytterligare en Sandler Mergel ateljé. Han hade då, redan 1975, träffat sin fru där ute. På självaste midsommarafton! Hon blev från första ögonblicket hans medresenär. Utan Heléne och impulserna från skribenterna, formgivarna och bokmakarna, som hjälpt honom med sina kunskaper under så många yrkesår, hade ingenting skett. Staffans fjärde liv, han kallar det så, som konstnär började som en ren sinkadus, men vilar på på solid grund.

LENA KÖSTER

17 Fredlarna IMG_8483.jpg

Hötterviken – Svartlöga. Diptyk. Olja på duk 2 x 45 x 30 cm. 2017

A1 Böcker i ateljén IMG_6340.jpg

Svartlöga – ö i ytterskärgård
Staffan Sandler och Lena Köster
Poesi och måleribok kan beställs via staffan@sandler.se

“UTFREDEL” Stockholms skärgård. 120x60 cm. Olja på duk. 2018

“UTFREDEL” Stockholms skärgård. 120x60 cm. Olja på duk. 2018